Підготовка насіння до висівання
Пропустимо історичну довідку, склад та корисність помідорів. Про це багато говорилося в попередніх номерах журналу. Перейдемо відразу до підготовки насіння.
Підготовка насіння — це дуже важливий етап у технології вирощування помідорів. Насіння має бути чистосортним, з доброю схожістю та енергією проростання, не нижче 1-го класу за сортовими та посівними якостями. Енергію проростання визначають у процентах від кількості насіння, яке проросло і наклюнулося протягом шести днів, а схожість через десять днів.
Відбір насіння за питомою масою (або калібрування) роблять так, його засипають у 3-5%-ний розчин кухонної солі або аміачної селітри на 3 хв. Протягом 1—2 хв. Насіння помішують і дають відстоятися 3—4 хв. При цьому великі повноцінні насінини осідають на дно, а дрібні й щуплі спливають. Насінини, які спливли, видаляють і розчин зливають. Повноцінне насіння 2—3 рази добре промивають у чистій проточній воді, розстилають тонким шаром на брезенті, просушують до сипучості.
Щоб запобігти захворюванню рослин грибними та бактеріальними хворобами, насіння дезінфікують протягом 15—20 хв в 1%-ному розчині марганцевокислого калію (1 г на 1 склянку води). Для цього насіння поміщають у тканиновий мішечок і опускають на 20—25 хв. у розчин, а потім промивають водою.
Після такої обробки насіння замочують в поживному розчині: в 1 л води розводять столову ложку деревної золи.
Насіння в мішечках опускають у поживний розчин на 12 годин, після чого, не промиваючи, поміщають у чисту воду на 24 години. Температура води й поживного розчину — 24—25°С.
Потім насіння треба загартувати. Для цього його поміщають у холодильник (у середину, де температура плюс 1—2°С) і залишають на 1—2 доби, час від часу обприскуючи чистою водою, щоб тканино- ві мішечки з насінням не підсохли. Після охолодження насіння відразу ж висівають у ґрунт, де вони дають швидкі дружні сходи.
Технологію підготовки насіння можна значно спростити, якщо застосувати рідке органічне добриво «Ріверм».
Тонким шаром насіння розкладають на тканині й обприскують 2% розчином «Ріверм». Після завершення обробки насіння на 8 годин прикривають тканиною, а потім висушують і висівають у грунт.
Важливе значення для приготування робочого розчину має температура води, яка має бути 20—25°С. Варто завжди пам’ятати, що «Ріверм» заливають у воду, а не навпаки. При цьому вміст розчину не можна перемішувати протягом 5—10 хвилин.
Існує безліч способів вирощування розсади: у спеціальних формах, торф’яних і кокосових горщиках, стаканчиках, ящичках, парниках та теплицях.
У домашніх умовах найпоширеніший спосіб вирощування розсади — в ящичках на підвіконні, а в промислових умовах — у парниках та теплицях, але можливий і комбінований спосіб, який найбільш результативний.
Для вирощування помідорів у відкритому грунті, при комбінованому способі вирощування розсади, насіння висівають в ящички в середині березня. Насіння гібридів і високорослих сортів помідорів, призначених для висаджування в теплиці, висівають 5—25 лютого.
Як ґрунтову суміш використовують одну частину торфу, одну частину перегною, дві-три частини кротовини чи дернової землі. На одне відро ґрунтової суміші додають склянку деревної золи, 30—40 г перемеленої на м’ясорубці яєчної шкарлупи і 0,5—0,6 кг цеоліту (фракція 0—3 мм). Можливі й інші варіанти ґрунтової суміші.
Будь-яку суміш ретельно перемішують, причому роблять це заздалегідь, за 6—7 днів до посіву. Суміш має бути зволоженою. У день висівання її насипають у ящик, розрівнюють і злегка ущільнюють. Потім поливають теплою водою (35—40°С), роблять борозенки через
7 см, глибиною 1,0—1,5 см. Насіння сіють у борозенки з відстанню 1,5— 2,5 см (з наступним пікіруванням), 4— 5 см (без пікірування), не частіше. Після висіву насіння засипають цією ж сумішшю. Ящики з посівами ставлять у тепле світле місце, де температура повітря не нижче 22°С і не вище 25°С. Через 6—7 днів мають з’явитися сходи.
Кожний сорт висівають в окремий ящик чи коробочку.
|